Programma 2018-2019

Voor de mogelijkheden om zelf een concert of een activiteit in onze kapel te organiseren, zie onder verhuur.

Zondag 10 maart – ZING Pergolesi

pergolesiCursus – Deel 1: 10.30 tot 12.30, Deel 2 13.45 – 15.45 uur – Toegangsprijs: € 39, inclusief bladmuziek (PDF) en MP3.
Lijkt het u leuk om het Stabat Mater van Pergolesi te zingen? Onder leiding van Hans Veldhuizen (werkzaam voor o.a. De Nationale Opera, Concertgebouw Amsterdam) werkt u gedurende deze dag aan duetten uit het Stabat Mater van Pergolesi.
Vanwege het repertoire is deze cursus alleen toegankelijk voor sopranen en alten.
We gaan er bij ZING Pergolesi vanuit dat de muziek vooraf (enigszins) wordt bestudeerd met behulp van de PDF en MP3's, zodat we sneller de diepte in kunnen t.a.v. intonatie, samenklank, frasering, dynamiek, etc.
De cursusdag zal plaats vinden in de monumentale, inspirerende Cellebroederskapel, Cellebroedersstraat 4, in Maastricht.
Na betaling krijgt u de beschikking over de bladmuziek (PDF) en MP3 (met begeleidingsband).
Aanmelden

Zondag 17 maart - The Royal Windmusic

The Royal wind musicConcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 15,-
Consort van Renaissanceblokfluiten

Nostre maistre et bon pere - Meesters en gezellen in de muziek van de Renaissance. Muziek van Gilles Binchois, Jean Ockeghem, Jean Richafort, Giovanni Battista Buonamente, Johan Steffens, Claudio Monteverdi en anderen.

Dit programma volgt het spoor van de kostbare erfenissen van muzikaal vakmanschap die de grote meesters van de Renaissance over heel Europa doorgaven aan hun leerlingen. De verwerking van deze erfenissen bracht een wonderbaarlijk mooi repertoire voort dat varieert van het geestelijke tot het wereldlijke, van rijke kunstige weefsels van missen en motetten tot warmbloedige emotionele madrigalen en tot dansen en liederen met een levendig, vindingrijk en speels karakter.

Trailer

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren via 

Woensdag 20 Maart - Anne Azéma & Shira Kammen

girlpower 2Concert Theater aan het Vrijthof  - 20.30 uur - Toegangsprijs € 24,-
Middeleeuwse liederen met girlpower. Met soulmates Anne Azéma (die eerder ook in Musica Sacra succes oogstte) en Shira Kammen – twee 'grandes dames' van de oude muziek – op het podium, belooft dit middeleeuwse concertprogramma een stevige dosis girlpower. Niet alleen op de bühne, maar ook op de lessenaar vieren spirit, kracht en passie hoogtij.

girlpowerIn de beeldrijke verzen en bezwerende gezangen van trouvères als Gautier d'Espinal, Thibaut de Champagne en Chrétien de Troyes tekent zich een kleurrijk silhouet af van de vrouw als godin en geliefde, moeder en muze.

Dit concert maakt onderdeel uit van de serie Oude Muziek.

Tickets

Vrijdag 29 maart - Keltische Hobbits

Iris en Luuk Keltische Hobbits 002Concert - 20.00 uur tot 22.15 uur - € 10,-
De Keltische Hobbits komen met hun avontuurlijke instrumenten, oeroude talen, rinkelende rijmpjes en harige stapvoeten de Cellebroederskapel bezoeken!

Keltische Hobbits? Nou, Iris en Luuk zijn niet héél klein... maar houden wel van lekker eten, lange zwerftochten maken en lichtvoetige volksmuziek! Zingende harpiste Iris Schram wekt oude volksliederen tot leven in het Gaelic, Bretons, Engels, Limburgs en Nederlands. Creatieve virtuoos Luuk Lenders schildert lyrische landschappen met zijn whistles, dubbelocarina's, shruti box, badeendjes, voetenpercussie en accordeon. Van zomervogels tot piratenstormen, van twinkelende sterrennachten tot illegale thee: alles wordt bezongen en bespeeld door de Keltische Hobbits. Na 2 jaar samen eten, wandelen én spelen is het tijd voor een sprankelend debuutalbum. Deze plaat zal worden gepresenteerd met een waarachtig Hobbitfeestje in de sfeervolle Cellebroederskapel in Maastricht. Komt u ook?

Vooraf en in de pauze kunt u  genieten van een lekker drankje.

Reserveer een plekje via

Vrijdag 5 april - David Bergmüller

David BergmüllerConcert Theater aan het Vrijthof - 20.30 uur - Toegangsprijs € 24,-
Het Franse kamermuziekrepertoire van de zeventiende en vroege 18de eeuw – 'le Grand Siècle' – bevat een indrukwekkende hoeveelheid composities voor luit en theorbe. Twee van de rijkste verzamelingen werden aangelegd door Jean Etienne Vaudry, 'Seigneur de Saizenay et de Poupet'. De collecties van deze edelman, parlementariër én enthousiast amateurmusicus, omvatten bijna de hele geschiedenis van de Franse barokluit, en herbergen naast bekende kroonjuwelen ook verborgen schatten. Intiem, welsprekend, verschroeiend virtuoos maar bloedstollend mooi: met stip te noteren in uw concertkalender.

Dit concert maakt onderdeel uit van de serie Oude Muziek.

Tickets

Zondag 12 mei- Mónica Coronado & Manito

Monica  Manito persfoto-2Concert - aanvang 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Met hun warmbloedige voorstelling Melodías del Corazón nemen zangeres Mónica Coronado (Barcelona) en gipsyflamencogitarist Manito de luisteraar mee naar een wereld vol passie, weemoed hartstocht. Bij de concerten krijgt Monica met haar charisma het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito weet altijd met zijn virtuoze spel haar te stimuleren het onderste uit de kan te halen. Dit optreden belooft een en al vuur!
Mónica Coronado begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Manito's vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende 'Manitas de Plata'.

Geluidsfragment 

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren:  of 06-23259107

Zaterdag 18 mei - Zoltán Bácsy Schwarz

Zoltan kleinConcert - 19.30 uur (onder voorbehoud) - € 10,-
Helemaal Hongaars!
De jonge violist Zoltán Bácsy Schwarz (19 jaar) is een van de prijswinnaars van de Idols klassiek junior van de Hongaarse televisie en heeft zijn talent niet van  vreemden. Hij is namelijk geboren in Maastricht, waar zijn Hongaarse moeder en Amerikaanse vader de viool bespeelden als lid van het LSO! Zoltan is een virtuoos en gaat een gouden toekomst tegemoet. We zijn trots hem te mogen verwelkomen in onze kapel. Laat het u niet ontgaan om naar hem te komen luisteren!
Zoltan wordt begeleid door de pianiste Eva Szalay. 

TV-fragmenthongaarse ambassade

Zondag 10 februari - KirstiConsort

KirstiConsortConcert - 15.00 uur - Toegangsprijs € 10,-.
Parels van vrouwelijke componisten.
KirstiConsort is een jong en verfrissend ensemble dat speelt op barokinstrumenten en muziek uitvoert gecomponeerd door vrouwelijke componisten uit de 15e tot 21e eeuw. In dit concert presenteert het ensemble instrumentale en vocale muziek van Camilla de Rossi, wiens leven nog steeds met mysteries wordt omhuld, en Élisabeth-Claude Jacquet de la Guerre, wonderkind aan het hof van de Zonnekoning. De twee componistes hadden beiden het talent om woorden en muziek nauw te verbinden, wat we horen in de kleine liefdescantate fra Dori en Fileno van de Rossi, maar zelfs in de volledig instrumentale triosonate van de la Guerre.

Programma:
Camilla de Rossi (fl. 1707-1710) - Cantate "fra Dori e Fileno"
Élisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729) - Triosonate in c

Kat Carson - sopraan
Anna Vala Ólafsdóttir - alt
Kirsti Apajalahti - viool
Nino Natroshvili - viool
Elianne Ardts - cello
Ondřej Bernovský - klavecimbel

Reserveren:  of 06-22360604.

Zaterdag 26 januari - ZING, duetten van Henry Purcell

purcellCursus – Deel 1: 10.30 tot 12.30, Deel 2 13.45 – 15.45 uur – Toegangsprijs: € 39, inclusief bladmuziek (PDF) en MP3.
Altijd al eens de duetten van Henry Purcell willen zingen?
Onder leiding van Hans Veldhuizen (werkzaam voor o.a. De Nationale Opera, Concertgebouw Amsterdam) werkt u gedurende deze dag aan duetten van Henry Purcell (zoals o.a. 'Sound the Trumpet', 'Shepherd, Shepherd leave Decoying' en 'My Dearest, my Fairest').
Vanwege het repertoire is deze cursus alleen toegankelijk voor sopranen en alten.
We gaan er bij ZING Purcell vanuit dat de muziek vooraf (enigszins) wordt bestudeerd met behulp van de PDF en MP3's, zodat we sneller de diepte in kunnen t.a.v. intonatie, samenklank, frasering, dynamiek, etc.
De cursusdag zal plaats vinden in de monumentale, inspirerende Cellebroederskapel, Cellebroedersstraat 4, in Maastricht.
Na betaling krijgt u de beschikking over de bladmuziek (PDF) en MP3 (met begeleidingsband).
Aanmelden. 

Zondag 20 januari - Carmen

carmen 4Storytelling Concert - 16.00 uur - € 10.00 
Lizet van Beek, zang en spel en Doré van Deijck, piano laten u in 60 minuten kennismaken met de geschiedenis van de mooie zigeunerin Carmen. Carmen, een pittige Spaanse schone, werkt in een sigarettenfabriek in Sévilla, waar ze voortdurend ruzie maakt met de andere meiden. De jongens van de stad vallen als een blok voor haar schoonheid en brutaliteit. Ook de soldaat Don José wordt stapelverliefd op Carmen en gaat daardoor gekke dingen doen..... De opera wordt in deze voorstelling gecomprimeerd tot een operavertelling, waarin het originele libretto en de originele muziek van de opera worden gebruikt, maar hier met spitsvondigheid en humor tot een begrijpbaar verhaal gemaakt, want alle teksten zijn in het Nederlands. De voorstelling is tweeledig: we volgen het verhaal van Carmen en tegelijkertijd wordt verteld wat zich achter het gordijn en in de zaal plaatsvindt. Op deze wijze wordt opera dichtbij gehaald, als iets wat je kunt aanraken, wat leuk, mooi en spannend is en werkelijk kunt meebeleven. Zoals Opera ooit bedoeld was.

Zondag 13 januari – Nieuwjaarsconcert De Vèsjes

vestjes klConcert – 15.00 uur – Toegang gratis, vrije gave is welkom.
Vierstemmig koor De Vèsjes (een van onze vaste gebruikers) treedt voor u op. Onder leiding van Lejo Nijsten geven zij een nieuwjaarsconcert .Als gast verwelkomen zij Dionne Nijsten (cello). Zij speelt werken van o.a. Bach & Rachmaninoff. Het koor en Dionne worden begeleid door Mary Auwens op piano.

Zondag 23 december - Evgenia Markova, Vladimir Kirasirov en Anna Emelyanova

kirasirovmarkowa2anna emelyanovaKerstconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 15,-  UITVERKOCHT
Een kerstconcert met niet louter kerstmuziek.
Evgenia Markova (domra) en Vladimir Kirasirov (gitaar) hebben al vaker in de kapel voortreffelijke concerten verzorgd met klassieke muziek in combinatie met weemoedige Russische volksmuziek. Ze hebben dit keer als gastsolist de Russische sopraan Anna Emelyanova uitgenodigd. Zij zingt onder andere bij Opera Zuid. Er is een indrukwekkend programma samengesteld met werken van Fauré, Rachmaninov, Rimsky-Korsakov, Tchaikovsky. Geeindigd wordt met het prachtige Ave Maria van Mascagni.

Vrijdag 21 december - Something Blue & AmBrass

AmbrassConcert – 20.00 uur - Toegangsprijs € 10,-   UITVERKOCHT
Op veler verzoek wederom een sfeervol duo kerstconcert met a capella quintet Something Blue en brass quintet AmBrass.
AmBrass is opgericht in november 2000 (destijds onder de naam Brass Quintet Amici Musae). Ambrass bestaat uit vijf fanatieke amateurmusici uit Zuid-Limburg. Het ensemble heeft een traditionele "Brass Quintet bezetting". Deze bestaat uit twee trompetten, een hoorn, en trombone en een bastuba. Ambrass trad al op op tijdens de opening van het WMC voor koningin Maxima en voor een uitverkochte Hanenhof in Geleen en Rabozaal in Heerlen.

Something BlueDe vijf charmante dames van Something Blue verspreidden al sinds 1997 het ultieme kerstgevoel, louter met hun prachtige vocalen. Oogstrelende meestal jazzy arrangementen van bekende en minder bekende christmas carolls brengen jong en oud in kerststemming.

Geluidsfragment Something Blue
Geluidfragment Ambrass

Maandag 17 december - Southern Voices - Christmas Carol Sing-Along

Southern Voices klConcert - 19.30 uur - Toegangsprijs € 10,-
Een aaneenschakeling van de mooiste kerstliederen aller tijden! Southern Voices is een muzikaal ensemble bestaande uit de sopranen Eline van den Broeke, Elmy Kremer en Aukje Pijper. Kenmerkend voor Southern Voices is hun zuivere & harmonische klank. Zowel klassieke als moderne muziek worden met diepgang en lichtvoetigheid ten gehore gebracht. Sinds hun ontdekking door Herman van Veen treden ze op in grote zalen als Carré en het Delamar Theater in Amsterdam en de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Ook waren ze al vaker te horen op Radio 4.  Hun eigen show is in oktober in premiére gegaan. Southern Voices wordt begeleid door de pianist Servaas van Zijl. 

'Southern Voices heeft in mijn optiek dezelfde kwaliteiten als O'gene in het lichte. Iets van kinds af aan, vertrouwd. Ze mengen als kersen in martini.' - Herman van Veen.

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren via of via telefoonnummer 0640515174.

Zaterdag 15 december - Femmes Vocales

Femmes Vocales 2Concert - 20.00 uur - Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage
'And so this is Christmas'. 
Het vrouwenkoor 'Femmes Vocales' staat onder leiding van Cécile Schouten. Het koor bestaat 22 jaar en heeft de afgelopen jaren een groot repertoire opgebouwd en vele succesvolle concerten uitgevoerd, al dan niet in samenwerking met instrumentalisten en/of andere vocalisten. Naast de 'thuisconcerten' in Zuid Limburg heeft het ensemble ook buiten Limburg in o.m. Den Bosch, Leuven en Frankrijk concerten verzorgd. 
Het programma bestaat overwegend uit kerstmuziek die zowel door koor als solisten zal worden uitgevoerd. Christianne Steegmans begeleidt het koor aan de piano.

Aansluitend aan het concert is gelegenheid om, onder het genot van een drankje, gezamenlijk nog wat na te praten.

Zondag 25 november - Boekpresentatie 'Bomen tussen hemel en aarde' - Chrys Steegmans

boekpresentatieBoekpresentatie - Inloop vanaf 15.15 uur. Start programma: 15.30 uur - Toegang gratis.
Fotorapportage met tekstuele beschrijvingen van monumentale zolders van een aantal historische en monumentale gebouwen in Maastricht. Het unieke boek is in beperkte oplage gedrukt en geeft een mooie fotorapportage met tekstuele beschrijvingen van monumentale zolders van een aantal historische en monumentale gebouwen in Maastricht. In het boek staan ook enkele speciaal voor dit boek geschreven gedichten van Han Berghs.

Programma:

  • Welkom door Chrys Steegmans
  • Filmimpressie van de monumentale zolders met muziek van Han Berghs
  • Inleiding, Servé Minis, bouwkundige en historicus gemeente Maastricht
  • Uitreiking eerste exemplaar aan Chrys Steegmans
  • Uitreiking van het boek aan sponsor en gebouwbeheerders
  • Gelegenheid tot het kopen van het boek
  • Nazit

Zaterdag 17 november - Ensemble Odyssee

ensemble Odyssee 5Concert - 16.00 uur - Toegang gratis
In Freundschaft. 
Ensemble Odyssee presenteert feestelijke en virtuoze muziek met suites en soloconcerten voor strijkers, blazers en continuo van Bach, Fasch, Graupner en Telemann.Het programma. In Freundschaft combineert zeer bekende met zelden tot nooit gehoorde composities. De twee bekendste stukken zijn  het concert in d-klein BWV1052 en het Vierde Brandenburgse Concert, dat tevens in een minder gespeelde versie (voor viool resp. klavecimbel) ten gehore wordt gebracht.

Bezetting Ensemble Odyssee: Anna Stegmann (blokfluit solo), Georg Fritz (hobo solo, blokfluit), Eva Saladin (viool solo), Andrea Friggi (klavecimbel solo)
Ivan Iliev en Nadine Henrichs/ David Alonso Molina (viool tutti), David Alonso Molina/Zdenka Prochazkova (altviool), Agnieszka Oszańca (violoncello), Carina Cosgrave (contrabas)

Geluidsfragment

Tickets

Zondag 11 november - Checkhov Quartet

Muziek

  

 

 

 

 

Concert - 14.00 uur - Gratis toegang, doch reservering à € 5,- noodzakelijk
Het Chekhov Quartet werd in 2013 in Maastricht opgericht.
De vier musici hebben allen een binding met Rusland.
Het kwartet heeft een zeer gevarieerd repertoire met programma's in verschillende stijlen en genres. Het Chekhov Quartet treedt regelmatig op in Nederland, België en Duitsland. Ze spelen werken van o.a. Vivaldi, Pachelbel, Mozart, Brahms Piazzolla.

Dit concert wordt georganiseerd door de vrijmetselaars Loge La Constance, vaste gebruiker van de Cellebroederskapel, ter gelegenheid van haar 2e lustrum. 

Zaterdag 10 november - Tjeu van den Berk - ‘Die Zauberflote: een alchemistische allegorie’

TheuVanDeBerkLezing - 14.00 uur - Gratis toegang, doch reservering à € 5,- noodzakelijk
Tjeu van den Berk (1938) is een Nederlands theoloog. Centraal in zijn werk staan het 'numineuze', het heilige, de mystiek, inwijding, symbolisme, het onbewuste en de relatie tussen religie, kunst en dieptepsychologie. Van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Al in zijn studietijd werd hem duidelijk dat zijn wereldbeeld overeenkwam met dat van Rudolf Otto. Dit blijkt ook uit de boeken Het Heilige van Otto en Het numineuze van Van den Berk. Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse protestants-lutherse theoloog en predikant Dietrich Bonhoeffer. Hij was als universitair docent verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Hij was bestuurslid van de C.G. Jung Vereniging Nederland.

Deze lezing wordt georganiseerd door de vrijmetselaars Loge La Constance, vaste gebruiker van de Cellebroederskapel, ter gelegenheid van haar 2e lustrum.  

Zondag 7 oktober - Kamerkoor Quartna

Flyer quartnaConcert - 15.30 uur - Toegangsprijs € 10,-
Under the Willow Tree, linking up with American choir traditions. M.m.v. Michelle Geerlings, klarinet. 
Kamerkoor Quartna  staat onder leiding van Arno Kerkhof en heeft ongeveer 20 leden, amateurzangers afkomstig uit alle windstreken van Nederland, vaak al lang geleden neergestreken in Maastricht. Quartna bestaat sinds 1987 en geeft jaarlijks concerten. Dit jaar staat het concert in het teken van Amerikaanse componisten van 1778 tot nu. De composities betreffen deels religieuze muziek, zoals gospels, hymnen en psalmen, maar ook makkelijk toegankelijke liederen met een speelse ondertoon.

Zaterdag 8 september en zondag 9 september - Open Monumentendagen

Vrije toegang - doorlopende powerpointpresentatie over de geschiedenis van de kapel en haar bewoners
Zaterdag van 11.00 - 17.00 uur
Zondag van 13.00 - 17.00 uur

Hoewel het thema van de Open Monumentendagen 'In Europa' niet direct aansluit bij onze kapel, vinden we toch dat juist op deze dagen de kapel vrij toegankelijk moet zijn voor publiek. Normaal zijn we alleen geopend op afspraak of bij activiteiten zoals concerten en na telefonische aanmelding  tijdens de wekelijkse rondleiding op de woensdagmiddag om 15.00 uur. Op deze dagen bent u van harte welkom, want dit mooie middeleeuwse monument is een lust voor het oog! openmonumentendagDe kapel is een kleurig pareltje van laatgotiek met unieke ornamenten en als een van de weinige gotische kerken voorzien van de originele middeleeuwse plafondschilderingen. 

Neem vooral uw fototoestel mee!  

Zondag 19 augustus - Gumbo Jazzband

Gumbo Jazzband 1Zondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
De Gumbo Jazzband, een traditionele Jazzband, bestaande uit zes muzikanten uit Maastricht, speelt in het idioom van de New Orleans Jazz. Grootheden als Louis Armstrong en Sidney Bechet zijn geboren in New Orleans en speelden van origine in deze stijl. De stijl wordt gekenmerkt door een duidelijke melodielijn, collectief samenspel en een op de klassieke leer gestoelde akkoordenprogressie. Voor een optreden in de Cellebroederskapel kiest de Gumbo Jazzband niet voor een regulier optreden maar een thema-optreden, waarin op de muziek, de stad, zijn componisten en/of bekende muzikanten wordt ingegaan. Dat alles omlijst met nummers uit hun repertoire.
De Gumbo Jazzband is inmiddels geen onbekende meer op menig festival en concertplaats. Zo hebben ze vorig jaar een tournee gemaakt naar de bakermat van de jazzmuziek, New Orleans, waar ze in tien dagen tijd negen optredens verzorgden waarvan twee op het prestigieuze French Quarter Festival.

Geluidsfragment

Maandag 13 augustus - Orlandofestival - Tayrona Kwartet

orlandoRegioconcert Orlandofestival - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10 incl. consumptie. Uitrijmunt € 1,-
Tijdens de regioconcerten van het Orlando Festival hoort u jonge internationale professionele ensembles en zangers uit de Orlando Masterclass in hun favoriete repertoire. We zijn verheugd dat dit keer ook de Cellebroederskapel uitverkoren is als locatie.  
Het Tayrona Kwartet speelt voor u:
- Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975) Strijkkwartet nr.7 op.108 (1960)
- Felix Mendelssohn (1809-1847) Strijkkwartet nr. 6, op.80 (1847)
Het kwartet bestaat uit: Mimi Jung (viool), Pablo Kirschner Vilalta (viool), Alena Klimova (altviool), Diego Ernesto Hernández-Vidal (violoncello)

Ticketverkoop

Voor meer informatie over het Orlandofestival zie www.orlandofestival.nl

Zondag 15 juli - Duo Arabesque

Arabesque Guitare Duo LakeZondagmiddagconcert - 14.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Duo Arabesque is een gitaarensemble, dat sinds 2007 regelmatig in heel Europa concerten geeft. Hannah Lindmaier (Oostenrijk) en Katharina Godolt (Duitsland) vieren dit jaar hun 10-jarig bestaan. Vandaar de titel van hun programma: Celebration.  Door hun intieme muzikaliteit en afwisselend programma zijn ze een succes bij publiek en media. Ze brengen o.a. werken van Sor, Brahms, Albeniz, Castelnuevo-Tedesco en Bellinati.

Geluidsfragment

LET OP: EERDER TIJDSTIP DAN GEBRUIKELIJK IVM FINALE VAN HET WK VOETBAL.

Zaterdag 30 juni - Bruno Ferreira

Bruno FerreiraConcert - 19.30 uur - Toegangsprijs € 10,00
Onder de titel 'Film music meets Classical' presenteert de virtuoze gitarist Bruno Ferreira een afwisselend programma met zowel klassieke werken Bach en Ponce als voor klassiek gitaar bewerkte muziek uit the Godfather, Deerhunter, Wizard of Oz.

Geluidsfragment

Vrijdag en Zaterdag 22-23 juni - Kunstweekend

kunstweekendExpositie met muzikale omlijsting - 11.00 tot 21.00 uur - Toegangsprijs: vrije gave
Onder de titel 'MAASTRICHT EN EUREGIOMEETING' een vervolg op het enthousiast ontvangen kunstweekend van vorig jaar,  waaraan diverse kunstenaars uit Maastricht en de Euregio zullen deelnemen. Onder andere schilderkunst (Alexandra Berkvens – Maastricht), fotografie (Eugenie Duynstee – Maastricht), ruimtelijke objecten (Theresie Tholen – Sittard) en glas-in-lood (Sjra Borsboom – Sittard) zullen in de sfeervolle ambiance van de kapel hun werk presenteren. 
Bent u geïnteresseerd in bijzondere en unieke Maastrichtse boeken en snuisterijen dan vindt u vast iets van uw gading in de collectie van een echte verzamelaar.
Voor de Maastrichtse fijnproever presenteert Maison Blanche Dael, koffie- en theepakkerij aan de Wolfstraat sinds 1878, een keur aan koffie, thee , pinda's en delicatessen. 

Vanaf 19:30 tot 20:20 uur zal Clarinet Choir Schinveld onder leiding van Elly Ernst voor de muzikale omlijsting zorgen. Dit klarinetensemble zal een programma met werken van uiteenlopende aard ten gehore brengen.

Zondag 17 juni - Le Concert d'Apollon

Le Concert dApollonZondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs €10,-
Apollo, de Griekse god van de zon en de kunsten met wie Lodewijk XIV zich identificeerde, was de inspiratiebron voor de naam van dit ensemble, dat gespecialiseerd is in Franse Barokmuziek. Elise van de Wel (viool), Marc de la Linde (gamba) en Joao Rival (orgel) presenteren u een Mélange de Pieces sur le vieux et bon Français.

Geluidsfragment

Vrijdag 15 juni - Trio Tiempo

TrioTiempoPicture 002Benefietconcert - 19.30 uur - Vrije gave
Violiste Mimi Jung (winnares van de Music Awards Maastricht), cellist Diego Hernandez en pianist Somar Sharbat vormen sinds oktober 2016 het Trio Tiempo. Ze spelen kamermuziek van hoog niveau en zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Orlando-festival, maar dat betekent een financiële uitdaging. Stichting Cellebroederskapel is sinds dit jaar een van de locaties voor de regioconcerten van het Orlandofestival en heeft als een van haar doelstellingen het bieden van een podium aan jonge musici. We willen dan ook graag medewerking verlenen en dit Maastrichtse ensemble helpen bij hun crowdfundingsactie, waarvan de opbrengsten zijn voor de deelnamekosten aan de masterclasses.
Ze spelen voor u welluidende pianotrio's van D. Shostakovich. Helpt u ook!

De huur van de  piano tijdens het concert gesponsord door Schetters Piano's: http://www.schetterspianos.com/

Zondag 10 juni - Saxklas conservatorium

saxklasConcert - € 16.00 uur - € 10,-
PROJECT NOORD/ZUID-lijn
Uitwisselingsprogramma tussen Prins Claus Conservatorium in Groningen en Conservatorium Zuyd in Maastricht  met als motto 'Share your talent, move the world'. Zestien saxofonisten  spelen muziek van o.a. Bartók en Grieg.

Vrijdag 8 juni - City Centre Trail

citytrail 5Recreatieve loop - 18.30 uur - deelnameprijs:  € 25
Ooit gedacht om door ons gebouw te hardlopen? Dit is uw kans! Op 8 juni tijdens de Maastricht City Trail komen deelnemers op plaatsen en lopen door gebouwen waar ze normaal nooit hardlopen, zoals  de Cellebroederskapel. Even een pauze voor een selfie met onze mooie kapel op de achtergrond of een moment van bezinning in de kerkbanken is toegestaan. 

Meer info

Zondag 3 juni - James Oesi

James Oesi 2Concert - 17.00 uur - € 10,-
Contrabassist James Oesi is een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij studeerde in 2012 af met een 10+ met het beste eindexamen van dat jaar. Hij speelt onder andere in het bekende moderne muziekensemble Asko|Schönberg en Ensemble Modern, maar u heeft hem ook kunnen horen bij Vrije geluiden, Podium Witteman en de Nachtzoen. En dit keer dus in de Cellebroederskapel!

Trailer 

Zaterdag 2 juni - Kerkenpad

logo heiligdomsvaartKerkenpad in het kader van de Heiligdomsvaart - 10.00 - 14.00 uur - Toegang vrij + kop koffie
Het pad voert langs de Basiliek van Sint Servatius, de Sint Jan, Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Kloosterkerk Onder de Bogen, Waalse kerk, Cellebroederskapel, Sint Matthiaskerk, H. Chysostomoskerk, Sint Martinuskerk, Koepelkerk.

Vanwege een huwelijkssluiting is de Cellebroederskapel slechts beperkt te bezichtigen. Van 10.00 uur tot 14.00 uur draait er onder het paviljoen op de speelplaats van de naastgelegen Aloysiusschool wel continue een presentatie over de geschiedenis van de kapel en haar bewoners. Vandaar heeft u mooi zicht op de oostgevel van de kapel. En voor de kerkenpadlopers wordt een gratis kop koffie geserveerd!

Dinsdag 29 mei - Wandeling langs hospices

logo heiligdomsvaartHospiceswandeling als onderdeel van het programma van de Heiligdomsvaart - 14.00- 15.30 uur - Gratis maar met verplichte inschrijving
Een wandeling langs de voormalige veelal verdwenen hospices voor pelgrims naar Maastricht sedert de middeleeuwen. De wandeling start bij het Sint Gilleshospitaal aan de Hoogbrugstraat en doet ook de Cellebroederskapel aan.
Voor meer info en inschrijving

Zaterdag 19 mei- Lunchpauze orgelconcert - Marie Minářová

Heiligdomsvaartconcert - 12.30 uur - Toegangsprijs vrije gavelogo heiligdomsvaart
Orgelstudenten van componist Hans Leenders bespelen het 18e eeuwse Binvignatorgel in onze kapel.

Maria Minerova klMarie Minářová (* 1993) is een orgelstudente uit Tsjechië. In 2015 studeerde ze af aan het conservatorium van Pardubice en sindsdien zet haar studie voort in een klas van professor Josef Popelka aan de Academie voor Muziek en Podiumkunsten in Praag. Ze nam ook deel aan vele Masterclasses (bijvoorbeeld met Michael Bouvard, Susan Landale, Martin Schmeding, Stefan Baier, enz.) en begeleidt de solisten en koren. In 2017 kreeg ze via het Erasmus-programma een prachtige kans om te studeren aan het Maastrichts Conservatorium bij Hans Leenders en Marcel Verheggen.

Zondag 13 mei - TOEAC

toeac klZondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
'Fairly tales' heet het programma van accordeonduo Pieternel Berkers en Renée Bekkers, bekend van het televisieprogramma De wereld draait door (DWDD) en Vrije Geluiden. Ze brengen Assepoester naar het bal van de Bergkoning en laten Kleinduimpje op naaldhakken met Roodkapje afrekenen.

Geluidsfragment

Zaterdag 12 mei - Lunchpauze orgelconcert - Christine Moraal

logo heiligdomsvaartHeiligdomsvaartconcert - 12.30 uur - Toegangsprijs vrije gave
Orgelstudenten van componist Hans Leenders bespelen het 18e eeuwse Binvignatorgel in onze kapel.

Christine Moraal klChristine Moraal studeerde piano en muziekwetenschap in de VS en behaalde aan de University of Michigan haar Ph.D. in muziekwetenschap. Later ontdekte zij haar passie voor het orgelspel. Zij begon met privélessen en behaalde vervolgens haar Bachelor aan het Conservatorium Maastricht bij Hans Leenders en Marcel Verheggen. Er volgde een Masters studie met verdere lessen bij o.a. Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle, Willem Tanke en Ludger Lohmann.
Het samenspel met anderen speelde altijd een grote rol voor haar. Bij het Internationale Orgel-Gesangswettbewerb 2014 in Neuss werd aan haar en haar duo-partner de eerste prijs toegekend. Sinds 2000 is zij organiste bij de Protestantse Gemeente Vaals-Gulpen aan het historische Teschemacher orgel.

Vrijdag 11 mei - Lunchpauze orgelconcert - Poppeia Berden

logo heiligdomsvaartHeiligdomsvaartconcert - 12.30 uur - Toegangsprijs vrije gave
Orgelstudenten van componist Hans Leenders bespelen het 18e eeuwse Binvignatorgel in onze kapel.

Poppeia Berden
Poppeia Berden (25-02-1996) begon op haar 17e met orgel spelen. In 2015 startte zij haar bachelor kerkorgel aan het conservatorium te Maastricht. Ze krijgt les van Marcel Verheggen en Hans Leenders. Ook heeft zij privéles van Olivier Penin te Parijs. Poppeia krijgt daarnaast lessen gregoriaans bij Hans Heykers en loopt stage bij Verschueren om meer te leren over orgelbouw.
Naast haar studie is Poppeia vaste organist bij de kerk van Cadier en Keer sinds 2016. Ze heeft ook verschillende concerten gespeeld zowel solo als in begeleidende functie.

Zondag 6 mei - Remy Syrier (orgel) en Elin Eriksson (barokviool)

orgel en luchterHeiligdomsvaartconcert – 16.00 uur – Toegangsprijs € 10,-
Muziek voor kerk en eredienst in de tijd van de barok. Onze bijdrage aan de feestelijkheden rond de Heiligdomsvaart is een reeks orgelconcerten op ons historische Bignvignat-orgel. De reeks wordt geopend door organist Remy Syrier (gepromoveerd op de Maastrichtse orgelmakers Joseph en Adam Binvignat). Hij is de 'peetvader' van ons monumentale orgel en heeft zich er voor ingezet dat ons orgel de oorspronkelijke klankkleuren weer terug kreeg. logo heiligdomsvaartDat laat zich dus uitstekend combineren met de klanken van barokvioliste Elin Eriksson. Remy en Elin brengen een afwisselend programma van muziek uit de barok, passend bij het thema Heiligdomsvaart.

Zondag 8 april - Gabahin

GabahinZondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Twee jaar geleden startten Erik Taelemans en Adil Benhsain met Gabahin een nieuw muzikaal experiment: Ze brachten twee instrumenten uit totaal verschillende culturen samen: de warme klanken van de marimba en de oud (Arabische luit) worden gecombineerd, inclusief een verfrissend vleugje zelfgecomponeerde muziek.
Op die manier creëren ze fusiemuziek met een nieuwe dimensie. De vermenging van Zuid-Amerikaanse, Arabische en West-Europese cultuur zorgt voor een verrassend resultaat.

Geluidsfragment

Zondag 18 maart - Meanderkwartet


Meander Kwartet  057aZondagmiddagconcert - 16.00 uur - € 10,-
De Kruiswoorden, de woorden die Jezus volgens de Bijbel sprak toen hij aan het kruis hing, hebben veel schrijvers en componisten geïnspireerd en vormen het thema van diverse klassieke muziekstukken. Een van deze componisten is Joseph Haydn en een van zijn beroemdste werken is "Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze". Haydn componeerde zijn 'Sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze' voor uitvoering in de mis op Goede Vrijdag. Zeven delen, één voor elk kruiswoord, plus een introductie en een slotdeel. Een indrukwekkend strijkkwartet in de aanloop naar Pasen. Het Meander Kwartet bestaande uit  Anke Foede (2e viool), Peter van Praagh (altviool), Saskia Bos (1e viool) en Agaath Kooistra (cello) heeft dit indringende werk  op een groot aantal plaatsen in Nederland met veel succes uitgevoerd.

De verschillende delen zullen ondersteund worden door gesproken teksten en bijpassende lichtbeelden.

Geluidsfragment

Zondag 25 februari - Tango Y Canciones

Tango y Canciones 2 klConcert - 16.00 uur - Toegangsprijs - € 10,-   UITVERKOCHT
Parlez moi d'amour.  Praat met mij over de liefde...Tango Y Canciones brengt met chansons en tango's een ode aan de liefde.
Tango Y Canciones bestaat uit Anne-Marie Pullens (zang), Jo Brunenberg (accordeon) en Koos Jansen (gitaar). Ze spelen al een aantal jaren samen en zijn afkomstig uit Loon op Zand en Weert. Na hun succesvolle vorige programma 'Cinéma d'Amour' zijn ze nog lang niet uitgepraat over de liefde. Voor het nieuwe programma hebben ze wederom muzikale juweeltjes gevonden uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika. Ze gaan op muzikale wijze met het publiek in gesprek over liefde.

Zondag 18 februari - Hovkapell


Hovkapell - Group photo 2Zondagmiddagconcert - 16.00 uur - € 10,-

Ensemble Hovkapell is vernoemd naar de muziekkapel aan het Zweedse hof. Onder de titel 'Gaude Felix, Bononia' presenteren Francesco Giusti (countertenor), Elianne Ardts (cello) en Liene Madern- Stradena (orgel) Bolognese muziek van de jaren 1600 en 1700. Een countertenor is een  zanger die door een speciale zangtechniek in staat is alt-, mezzo- of zelfs sopraanpartijen te vertolken. 

Geluidsfragment

Zondag 21 januari - Les Enfants du Paradis

Les Vieux AmantZondagmiddagconcert - 16.00 uur - € 10.00
Les Vieux Amants- Chansons Melancholiques
UITVERKOCHT!
Rokerige chansons die ooit klonken in de donkerbruine Parijse clubs, waar men luisterend met sigaret en glas rode wijn, mijmerend over de condition humaine, meegevoerd werd in een web van amoureuze verwikkelingen. Liederen die doen voelen hoe het menselijk tekort het hart doet lijden en de ziel pijn doet. Dat zijn Franse chansons op zijn best die worden vertolkt door Lizet van Beek (zang) en Doré van Deijck (piano). In dit programma nemen ze u mee naar de wereld van Barbara, Brel, Piaf en andere grote chansonniers, waarin stad, nacht, liefde, passie en eenzaamheid op melancholische wijze wordt verklankt.

Geluidsfragment

Zondag 10 december - Matiz

matizZondagmiddagconcert - 16.00 uur - € 10,-
MATIZ speelt muziek die uit de hele wereld komt. Een zanger en een zangeres die worden begeleid door zes instrumentalisten met gitaar, mandoline, bas, accordeon, viool, een hoop fluiten, èn percussie. Het slagwerk is de nieuwste toevoeging aan de band. De percussionist was vorig jaar bij de viering van het vijfjarig bestaan van MATIZ als extraatje aangetrokken. Dat verliep zo inspirerend dat hij daarna is gevraagd als vaste waarde mee te komen spelen.

Bij een tango schieten de Zuid-Amerikaanse vonken onder de hakken. Bij een Japans lentelied vallen er bloesemblaadjes in je schoot. Een andere keer voert een melancholische fluit je naar een scheepsramp op een Iers meer in 1827. Maar in hun programma op 10 december zullen ook het melancholische Jiddische, en gepeperde Balkan repertoire voorbijkomen.
En dan de performance: Er wordt bezield gespeeld en liederen worden theatraal toegezongen. En waar nodig worden de stukken in een context geplaatst door een korte toelichting.
MATIZ is een MUST!

Geluidsfragment

Zondag 12 november - Sef Thissen en Egbert Derix

WandernZondagmiddagconcert - 16.00 uur - € 10.00
De liederencyclus 'Wandern' is grotendeels gebaseerd op teksten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009), de vader van Egbert. Egbert Derix vertaalde de teksten in het Duits en zette ze op muziek. Het gaat om gedichten die Jan Derix schreef in de periode 1956-1958. Vaak geschreven tijdens nachtdiensten op de redactie van de krant waar hij werkte. Ook liedteksten van de singer-songwriters Ton Engels en Frans Pollux en een gedicht van de Italiaanse dichter Mario Argante vertaalde Derix en voorzag hij van muziek.
Sef Thissen (bariton) wordt begeleid door Egbert Derix op piano. De cyclus roept associaties op met lange gesprekken over het leven tijdens een frisse ochtendwandeling waarbij de welluidende stem van Sef prachtig tot zijn recht komt. 
Filmmaker Ruud Lenssen maakte een documentaire over de achtergronden van 'Wandern' die o.a. door L1 tv werd uitgezonden.

Geluidsfragment

Zondag 15 oktober – Anikó Koroknai

Aniko Koroknai 2Zondagmiddagconcert – 16.00 uur - € 10,-
Een concert op ons historische Binvignatorgel mag in onze reeks zondagmiddagconcerten absoluut niet ontbreken! De virtuoze organiste Anikó Koroknai komt helemaal uit Hongarije, maar heeft ook gestudeerd in Finland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en het Conservatorium van Amsterdam. Anikó zal speciaal voor ons Binvignatorgel werken uitkiezen.

Geluidsfragment

Donderdag 5 oktober 2017 Pierre Hantaï

Hantai klConcert Theater aan het Vrijthof - 20.30 uur - Toegangsprijs € 22,50

Meesterklavecinist Pierre Hantaï speelt zijn recital zoals hij dat het liefste doet: geïnspireerd door het moment maakt hij, ter plekke, een selectie uit de 555 ééndelige sonates van zijn favoriet Domenico Scarlatti. Geen twee recitals zijn dus gelijk.

Zijn vierde Scarlatti-cd, opgenomen in de Grote Vermaning, de Doopsgezinde kerk in Haarlem, kreeg in 2016 een Diapason d'or de l'année. Dat verbaast niemand: deze Scarlatti is geconcentreerd, lenig en glashelder, ook in de meest flitsende tempi.

I.s.m. Organisatie Oude Muziek

Zondag 24 september – Clarinet Choir Schinveld

Clarinet Choir SchinveldConcert - 16.00 uur - Toegang gratis
Onder de titel 'Muziek in het Stadsgroen' geeft Clarinet Choir Schinveld om 10.30 uur en 12.30 uur een concert in het Stadspark. 's Middags spelen ze hetzelfde programma in de Cellebroederskapel, maar dan verrijkt met beeldmateriaal tot stand gekomen in een samenwerking met Maurer United Architects.
Het ensemble bestaat uit een combinatie van twintig enthousiaste klarinettisten (professionele muzikanten en meer dan gemiddelde amateurs). Onder de bezielende leiding van Elly Ernst vertolken ze enkele delen uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg, Summertime van George Gershwin, With Tender Wind and you van de Japanse componist Itaru Sakai en balletmuziek uit Rosamunde van Franz Schubert.

Zondag 10 september - Open Monumentendag

engel met schild na restauratieOpen dag - 12.00 uur - 17.00 uur - vrije toegang
Hoewel het thema van Open Monumentendag 'Boeren, burgers en buitenlui' niet direct aansluit bij onze kapel, vinden we toch dat juist op deze dag de kapel vrij toegankelijk moet zijn voor publiek. Normaal zijn we alleen geopend op afspraak of bij activiteiten zoals concerten en zonder afspraak tijdens de wekelijkse rondleiding op de woensdagmiddag om 15.00 uur. 
Vandaag bent u van harte welkom, want dit mooie middeleeuwse monument is een lust voor het oog! De kapel  is een kleurig pareltje van laatgotiek met unieke ornamenten en als een van de weinige gotische kerken voorzien van de originele middeleeuwse plafondschilderingen. Neem vooral uw fototoestel mee!

Programmering concerten

De Stichting Cellebroederskapel biedt graag (jonge) musici een podium en streeft ook naar dat geconcerteerd wordt op het monumentale Binvignatorgel. We zijn een vrijwilligersorganisatie en maken geen winst op de organisatie van concerten. 

Wilt u een concert geven in de Cellebroederskapel? Dat kan! U kunt de kapel huren. Onze tarieven zijn in principe vast. 

Maar ook een optreden zonder huur, waarbij een vooraf afgesproken deel van de recette wordt afgedragen aan de kapel, is een mogelijkheid. Daarbij gelden de navolgende voorwaarden: Minimum toegangsprijs per bezoeker € 10,- (excl. artiesten en twee begeleiders), 60% van de recette voor de artiesten en 40% voor Stichting Cellebroederskapel, maximum tijdsduur incl. repetitie 3 uur. 
Mocht u in deze optie interesse hebben om op te treden, dan zouden we graag voor publiciteit op onze website het volgende ontvangen:
• korte omschrijving van ensemble en artiesten,
• beoogd programma,
• link naar geluidsfragmenten, website of recensies,

Neem voor deze mogelijkheid en beschikbare data contact op met onze beheerder John Eijssen, of 0622360604.

Programming concerts

The Foundation Cellebroederskapel would like to give (young) musicians an opportunity to perform. Also using our monumental Binvigat-organ is one of our goals. We are a voluntary organization and make no profit on organising concerts.

Would you like to give a concert in the Cellebroederskapel? You can! You can rent the chapel. Our rates are basically fixed.

Also a possibility is to give a concert with an agreed proportion of the receipts to be remitted to the chapel. Minimum contribution per visitor € 10, - (artists and two supervisors for free), 60% of the receipts for the artists and 40% for the Foundation Cellebroederskapel; maximum duration 3 hours including rehearsal. 

If you are interested we would like to receive for publicity on our website:
• a short biography
• programme in concept
• website or link of audio fragments or reviews

For more information and available dates please contact John Eijssen, . 0622360604