Zondag 11 september - Open Monumentendag

10Lezingen - 12.00 uur en 14.00 uur - Toegang gratis
Het landelijk thema van Open Monumentendag is dit jaar Iconen en Symbolen'. Corry de Koster vertelt over de Cellebroeders en hun kapel en wijst u op de symbolen die in de kapel te zien zijn. Jac van den Boogard neemt u mee in de Mariasymboliek. Beide lezingen worden voorzien van lichtbeelden en afgewisseld met orgelspel van Kasper Schonewille.

foto kaspar

Orgelconcert - 16.00 uur - Toegang gratis
Kasper Schonewille is een zeer getalenteerde jonge pianist/organist, die al vele prijzen heeft gewonnen. In de middeleeuwse Cellebroederskapel trekt hij ter gelegenheid van 25 jaar Samenwerkende Orgelvrienden Limburg alle registers open van het historische Binvignatorgel. omd-logo-met-bglDit orgel (in 1794 gebouwd door de Maastrichtse orgelbouwer Binvignat) is in 2009 gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke klankkleur werd hersteld. Kasper speelt werken van Young, Pachelbell, Schuman en Dubois en eigen bewerkingen voor orgel van Schubert.

 

Het programma van Open Monumentendag is mede tot stand gekomen met steun van de gemeente Maastricht en de Stichting Pro Organo en de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg. logo samenwerkende orgelvrienden

logo-gemeente-maastrichtcropped-logo-pro-organa

 

 

 

PROGRAMMA ORGELCONCERT

G. Young - Prelude in Classic style
J. Pachelbel - Toccata in F groot
J. Pachelbel - Praeludium in d klein
J. Pachelbel - Ciacona in f klein
F. Schubert - Menuet en Trio, D. 600/610 (eigen bewerking voor orgel)
F. Schubert - Sieben leichte Variationen (eigen bewerking voor orgel)
R. Schumann - 6 Studien in kanonischer Form, Op.56
T. Dubois - Toccata

corry kleinCorry de Koster is secretaris van Stichting Cellebroederskapel, beheert het archief van de kapel en heeft meegewerkt aan de uitgave in de reeks Maastricht Silhouet die werd uitgebracht ter gelegenheid van het 500 jarig bestaan van de Cellebroedrskapel in 2012.

JacJac van den Boogard is bestuurslid van de stichting Cellebroederskapel. Hij studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Nijmegen, Rome en Amsterdam. Zijn specialisaties zijn Italiaanse kunst- en cultuurgeschiedenis, Limburgse sociale- & culturele geschiedenis en Maastrichtse kunst- en cultuurgeschiedenis. Al drie decennia is hij met veel plezier als docent verbonden aan diverse culturele- en onderwijsinstellingen zoals de Societa Dante Alighieri, HOVO Limburg, Kumulus Maastricht en diverse Volksuniversiteiten, waarvoor hij cursussen, lezingen, films, reizen, rondleidingen en excursies verzorgt.

kasper 2 kleinKasper Schonewille werd geboren op 27 januari 1992 en begon op dertienjarige leeftijd met pianospelen, nadat hij tijdens een muziekles in de brugklas zijn muziekleraar een klassiek stuk van Mozart op de piano hoorde spelen. Het was voor het eerst dat Kasper een klassiek muziekstuk hoorde. Hij was op slag verliefd op klassieke muziek én op de klank van de piano. In feite heeft hij dus niet bewust een muziekinstrument gekozen; als dertienjarige 'overkwam' het hem: dát instrument en díe muziek wil ik kunnen spelen! Je zou de instrumentkeuze ook een 'gelukkig toeval' kunnen noemen.

Nadat Kasper de lang onopgemerkte piano in de huiskamer van een laag stof op de toetsen had ontdaan, bleek hij het instrument al snel goed te begrijpen en aan te voelen, belangrijker nog: zijn liefde voor het instrument en de klassieke muziek groeide met de dag. Hij begon met het volgen van pianolessen in Voerendaal bij Erika Tieleman. Vervolgens heeft hij les gehad van Mireille Heijltjes in Heerlen en mevr. Prof. Alla Blatow aan de Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf. Vanaf 2006 tot op heden volgt hij regelmatig lessen bij de bekende muziekpedagoog Bernd Brackman in Haarlem. Van 2011 tot 2015 studeerde Kasper aan het conservatorium in Maastricht en behaalde daar Cum Laude zijn Bachelor diploma bij Jeroen Riemsdijk. Vanaf oktober 2016 zal Kasper zijn Master studie gaan volgen aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf bij Paolo Giacometti.

Hij volgde masterclasses bij o.a. Wibi Soerjadi, Jan Wijn, Polina Leschenko, Alan Weiss, Joop Celis en Georg Friedrich Schenck.
Kasper maakte onverwacht snelle vooruitgang. Hij nam deel aan talrijke concoursen en kwam daarbij herhaaldelijk als prijswinnaar tevoorschijn. We noemen hieronder enkele opvallende prestaties:
• Winnaar Scolarta-klassiek in Hasselt 2008
• 1e Prijs van de Prix Dominique in Domani te Venlo 2009
• 1e Prijs én publieksprijs van de Pianodriedaagse van Rotterdam in 2009
• 1e Prijs van het Prinses Christinaconcours in Maastricht 2010
• Winnaar van de radio4 Chopin-wedstrijd in 2010

Daarnaast trad hij meermaals live op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam voor Radio 4. Ook maakte Kasper op 30 december 2011 zijn debuut in de grote zaal van 'De Doelen' in Rotterdam tijdens de Pianodriedaagse van 2011. Kasper kreeg een uitnodiging om een concert te geven op het Consulaat in Kopenhagen te Denemarken voor de Nederlandse Ambassadeur in mei 2012.

Recentelijk heeft Kasper meegedaan aan de Music Award Maastricht 2013 en behaalde daar met overweldigende meerderheid van stemmen de publieksprijs. Tevens nam hij in juni 2013 deel aan het 11de Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale 'Premio Citta' te Padova, Italië en haalde een eerste prijs in de categorie kamermuziek (in samenwerking met altviolist Alexander Mazin). Kasper speelt veelal als solopianist. Daarnaast is hij ook heel actief in kamermuziek en heeft al onder andere op getreden met het bekende Amati Ensemble o.l.v. Gil Sharon.

Kasper heeft een zeer grote interesse in alles wat met klassieke muziek te maken heeft en houdt zich niet alleen bezig met het gebruikelijke repertoire voor de piano, maar ook met werken van onbekende componisten, die, zoals Kasper het uitdrukt, talrijke 'vergeten parels' nalieten. Hij doet zijn best die 'vergeten parels' weer op te poetsen.

Naast het pianospelen heeft Kasper ook een grote interesse in het orgel. Gedurende zijn Bachelor studie in Maastricht heeft hij 2 jaar lang orgellessen gevolgd bij Hans Leenders die hem de basisprincipes van het orgelspelen heeft geleerd. Sindsdien is Kasper ook geregeld te beluisteren achter het orgel. Zo heeft hij al meerdere orgelconcerten mogen geven in Limburg.