Zondag 18 december - Ensemble Rossignol

Ensemble Rossignol 2Zondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Alice Gort-Switynk (klassieke zang en blokfluiten) en Elly van Munster (luit en theorbe) brengen een religieus barokprogramma dat het leven van Jezus volgt. Hemelse zang en fluit in combinatie met de breekbare klanken van de luit. Prachtig in de kersttijd, zeker in onze sfeervolle met kaarsen verlichte kapel.

magisch-2013-a4l

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren: 06 29 03 65 26 of

PROGRAMMA

Zoon van Maria
Een religieus Barok programma met momenten uit het leven van Jezus, de zoon van Maria.
De maagd Maria ontving Jezus, hij is geboren in Bethlehem, groeide op in Nazareth, werd een man, stierf en stond weer op. Met onder andere: de lofzang van Maria "O quam suavis est Domine spiritus" van Lodovico Viadana en "O che nuovo stupor", de herders die de zoon van God gaan zoeken in Bethlehem, van de vrouwelijke componist Francesca Caccini. "The blessed Virgin Expostulation" van Henry Purcell, waarin bezongen wordt dat Maria Jezus niet kan vinden in de menigte mensen die terugreist vanuit de tempel in Jeruzalem. En de breekbare lute song "Miserere my maker" (Anoniem): ik aanbid u, omdat u stierf voor mij. Verder kunt u luisteren naar instrumentale composities van Nicolaes à Kempis, Jonkheer Jacob van Eyck, Antonio Vivaldi, Nicolaes Vallet en Georg Friedrich Händel.

Jonkheer Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) - d'Lof-zangh Marie - Uit: Der Fluyten Lust-hof 1649
Lodovico Viadana (ca. 1560-1627) - O quam suavis est Domine spiritus tuus - Uit: 100 sacri concentus ab una voce, Venezia 1614
Antonio Vivaldi (1678-1741) - Sonate in g-moll op. 13a, nr. 6 RV 58
Henry Purcell (1659-1695) - The Blessed Virgin's Expostulation - Uit: Harmonia Sacra Volume 2, 1693
Nicolaes a Kempis (1600-1675) - Symphonia 2 à Violino solo, opus 2
Constantijn Huygens (1596-1687) - Psalm 42:3 Sitivit anima mea - Uit: Pathodia sacra et profana, Parijs 1647
Claudio Monteverdi (1567-1643) - Exulta filia Sion a voce sola
Anoniem - Miserere my maker
Nicolaes Vallet (ca. 1583-ca. 1645)- Psalm 89: Van des Heeren Goedheid - Uit: Regia Pietas (of: Pieté Royalle) 1620
Francesca Caccini (1587-ca. 1640) - Aria Allegra: O che nuovo stupor- Uit: Primo Libro delle Musiche (1618)
Georg Friedrich Händel (1685-1759) - Sonata IV in F-dur, op. 1 nr. 11, HWV 369

MUSICI

Ensemble Rossignol treedt sinds 1998 regelmatig op in heel Nederland, met zeer gevarieerde concertprogramma's. Zij brachten twee cd's uit in eigen beheer: de cd LocLoc, met werken van Pietro Antonio Locatelli en Matthew Locke. En de cd Sprong met werken uit de Barok, contrasterend met enkele hedendaagse composities met Jazz-invloed. Najaar 2010 verscheen bij het label Aliud Records hun derde cd, London Love, met werken van Händel en tijdgenoten.

alice gort-switynkAlice Gort-Switynk is werkzaam als docerend- en uitvoerend musicus blokfluit en klassieke zang. Zij studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Enschede bij Marjolijn van Roon (DM & UM) en sloot dat af in 1996 en 1999. Tegelijkertijd studeerde zij muziektherapie en deed in die discipline eindexamen in 1998. Later studeerde zij klassiek zang, bij Caroline Stam en Francine van der Heijden en behaalde in 2016 haar Bachelor bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. Workshops en coaching voor zang volgde zij o.a. van: Marja Reijnders, Rebecca Stewart, Stephanie Gericke en Phyllis Ferwerda en voor blokfluit bij docenten als: Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans en Saskia Coolen. Met de luitiste Elly van Munster vormt zij ensemble Rossignol, met de organist Aarnoud de Groen ensemble Orzo e Verde en met gitariste Nelleke ter Berg vormt zij het duo Alicante. Andere musici waar zij concerten mee geeft, zijn o.a. pianist Andrew Clark en organist Sietze de Vries. Naast haar optredens als zangeres en blokfluitoste, is zij een bevlogen en passievol pedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als aan jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles en zanggroepen. http://alicegortswitynk.blogspot.nl

Elly van MunsterElly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens behaalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit. Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles. Zij speelt regelmatig met Barokopera Amsterdam (BOA), onder leiding van Frédérique Chauvet.
Met de blokfluitiste Alice Gort-Switynk vormt zij Ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim en met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont. Ze maakt verder deel uit van ensemble Fortuna dat zich toelegt op 14e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit.Verder vormt ze een gitaarduo met Jelma van Amersfoort, met wie ze 18e en 19e eeuwsromantisch repertoire voor gitaar uitvoert. Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, "Alte Musik-Treff Berlin".