Zondag 20 augustus - Plaisir d'amour

plaisir damour klZondagmiddagconcert - 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Plaisir d'amour: sprookjesachtige muziek, gespeeld door het duo Anouk Platenkamp (Keltische harp, zang) en Jos Koning (viool, viola d'amore, strijkpsalter, zang). De unieke samenwerking tussen twee zeer ervaren musici levert prachtige sfeermuziek op.
Het beeld van de Ierse heidevelden, de mistige Schotse Highlands, de rotsen van Bretagne en de eindeloze Zweedse bossen van opzwepende ritmes tot innige romantiek. Maar Plaisir d'amour schuwt het experiment niet; daardoor blijft de muziek steeds weer fris en origineel.
In juli 2017 kwam hun eerste cd uit, getiteld Nachtvlucht. Op de cd staan traditionals uit verschillende landen, eigen composities, liederen. Het concert dat zij geven zal bestaan uit stukken van de cd én nieuw repertoire.

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren: 06 29 03 65 26 of

Plaisir d'amour bestaat uit twee gepassioneerde musici die hun instrument tot in perfectie beheersen. Alles wat het duo speelt leeft tot en met: folk, klassiek, eigen werk.

Anouk Platenkamp 2Anouk Platenkamp is afgestudeerd als klassiek pedaalharpiste aan het conservatorium van Maastricht. Zo'n tien jaar geleden werd zij gegrepen door de eenvoud en schoonheid van traditionele muziek en sindsdien heeft zij zich als een van de weinig Nederlandse harpisten in dit genre gespecialiseerd. In de laatste paar jaar is zij zich speciaal gaan interesseren voor traditionele muziek uit Nederland en arrangeert zij deze voor de harp.
Naast traditionele muziek speelt Anouk ook therapeutische harpmuziek. Ze heeft als enige in Nederland een opleiding ontwikkeld die harpisten leert om hun spel therapeutisch in te zetten. Ze is een geliefd docent en geeft workshops in binnen- en buitenland over onderwerpen variërend van traditionele muziek tot improvisatie en therapeutisch harpspel.
Anouk Platenkamp bespeelt in het duo meestal een Keltische harp, een poëtisch instrument dat bijzonder geschikt is voor het spelen van traditionele muziek.
Jos koning.kl

Jos Koning speelt al tientallen jaren viool en altviool en maakte in veel ensembles naam als een expressieve en charmante violist. Sinds een aantal jaren bespeelt hij ook de viola d'amore, het mysterieuze strijkinstrument van enkele honderden jaren geleden. Het aantal platen en CDs waarop hij te horen is is inmiddels de 50 gepasseerd. Jos is niet alleen musicus: door het hele land heeft hij naam als de vioolleraar en workshopleider die veel violisten nieuwe inspiratie en nieuwe richtingen heeft aangereikt.
De 'viool' van Jos Koning ligt qua grootte eigenlijk tussen viool en altviool en heeft niet vier maar vijf snaren. De fraaie, donkere toon van de lage snaar geeft de muziek tal van extra nuances.
En dan de viola d'amore, het romantische buitenbeentje uit de zeventiende en achttiende eeuw. Zeven snaren plus zeven extra resonantiesnaren geven een fluwelen klank die prachtig combineert met de harp.

PROGRAMMA

1. Stensele polska / Blomquists polska: twee danswijzen uit midden-Zweden
2. Ne chomin ket da sonjal / ridée / Tri martolod: uit Bretagne
3. Vom Truhe: Duits lied uit een vorstelijk muziekboekje, 1754
4. Fyn Swyntie, compositie van Jos Koning
5. Femtusen man /Tullpolskan: spotlied en polska uit Dalarna (Zweden) waar Jos Koning 15 jaar gewoond heeft
6. Charleville Mézieres, compositie van Bert Aalbers
7. Nachtvlucht, compositie van Jos Koning
8. Isabelle mijn dochterken, traditioneel Vlaams lied uit de 19e eeuw
9. Wakker blijven, compositie van Jos Koning
10. O dag, o langgewenste dag, traditioneel lied van rond 1800
11. Kost ar c'hoad: een dans uit Bretagne
12. Een boom in het Vondelpark, muziek van Jos Koning, tekst van M. Vasalis
13. Kickis brudsvals, compositie van Ola Moraeus