Zondag 19 februari - Nederlands Studenten Kamerkoor

NSKConcert - 16.00 uur - Toegangsprijs: in de voorverkoop €10 (studenten/scholieren) en €16 voor volwassenen. Aan de Kassa is de prijs €12 voor studenten/scholieren en €18 voor volwassenen.

Het Nederlands Studenten Kamerkoor zingt in februari en maart 2017 het programma 'Emotioneel Abstract'. 'Emotioneel Abstract' varieert van abstracte klankwolken tot ontroerende, grappige of beklemmende muziek. De muziek is verbonden met kunst: gedichten, beelden en schilders vormen de inspiratie voor de componisten. Het NSK zet noten van het papier om in hoorbare, zichtbare en voelbare muziek. De concerttournee 'Emotioneel Abstract' in februari en maart 2017 voert langs prachtige concertlocaties in negen studentensteden in heel Nederland. Kom luisteren!

Reserveren via www.nskk.nl

nsk2Over het NSK
Het Nederlands Studenten Kamerkoor is uniek in de Nederlandse koorwereld. Het NSK bestaat uit 39 ambitieuze zangers, elk jaar opnieuw geselecteerd uit de Nederlandse en Vlaamse studentenwereld. In twee maanden studeren zij een uitdagend modern-klassiek programma in onder leiding van Kurt Bikkembergs. Hierbij worden ze begeleid door zangcoach Bart Verhagen en repetitor Imre Ploeg. Celliste Emma Kroon is te horen in composities voor koor en cello en brengt bovendien een solostuk ten gehore.

Over het programma
Muziek is nauw verbonden met emotie. Abstractie lijkt eerder in andere kunstdisciplines te zien. Wat betekent abstractie voor het ervaren van emoties? Nu onze communicatie steeds meer via een plat scherm verloopt, is deze vraag relevanter dan ooit.
'Emotioneel Abstract' probeert abstractie en emotie te verenigen. Zo liet de jonge Vlaamse componist Sebastiaan Van Steenberge zich inspireren door een beeld in de kathedraal van Antwerpen en Säde Rissanen liet zich inspireren door het nonsensgedicht Jabberwocky van Lewis Carroll. Joost Kleppe schreef speciaal voor het NSK Donde habite el olvido, 'Waar de vergetelheid woont'. Verder staan er werken op het programma van o.a. Daan Manneke, David Porcelijn en György Ligeti.

Muziek, abstractie en emotie: ontdek kunst als nooit tevoren!

"Nieuwe muziek wordt vaak als iets abstracts ervaren, maar kan de luisteraar wel degelijk raken, zolang ze maar vol overgave wordt uitgevoerd. Emotie werkt als sleutel tot begrip van het abstracte." - Kurt Bikkembergs, dirigent NSK

PROGRAMMA
Folke Rabe (1935) – Rondes
Daan Manneke (1939) – Madrigaal
Frans Geysen (1936) – doe
Säde Rissanen (1965) – Jabberwocky
György Ligeti (1923-2006) – Lux Aeterna
Lasse Enersen (1978) – Agua Nocturna
David Porcelijn (1947) – In shikara tala
Karel Goeyvaerts (1923-1993) – Mon doux pilote s'endort aussi
Sebastiaan van Steenberge (1974) – O Crux Splendidior
Arr. Harold Lenslink (1952) – Popovia
Arr. John Damsma (1944) – The Typewriter

Kurt BikkembergsKurt Bikkembergs kan bogen op jarenlange ervaring als dirigent en componist met een grote voorliefde voor de hedendaagse koormuziek. Als neoconservatief herkent en aanvaardt hij de verworvenheden en kwaliteiten uit het verleden, zonder de positieve verwezenlijkingen van de huidige generatie uit het oog te verliezen. Evenwel is hij zich bewust van maatschappelijk-economische valkuilen, zoals de onbetrouwbaarheid van de media, en verliest hij zich hier niet in. Je leven ten dienste stellen van de muziek en van mensen is zijn leidmotief. Bikkembergs werkt graag met jongeren (van geest) die de muziek centraal willen stellen in hun leven en tijdens concerten, om luisteraars schoonheid te laten ervaren. Dit houdt onvermijdelijk zelfstudie, zelfreflectie en zelfontwikkeling in; zowel voor de leiding als voor de uitvoerders.

Imre PloegImre Ploeg, geboren in 1990 te Hilversum, studeerde summa cum laude af aan de Bacheloropleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar genoot hij onder andere compositielessen van Huub de Vriend en koordirectielessen van Jos Vermunt.
Imre was onder als dirigent, componist en workshopleider andere werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouw, het Nederlands Studenten Kamerkoor, Opera2day, de Bernard Lievegoed University, de Vrije Hogeschool en diverse andere cultuur- en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland. Vanuit een diepe verbondenheid met de ecologie en toekomst van zijn generatie, maakt Imre binnen zijn levensproject 'In the Heart of our Nature' in diverse projecten nieuwe verbindingen tussen (koor)zang, natuurbeleving, spiritualiteit en de ecologische crisis. Hij werkt hiervoor samen met diverse milieuorganisaties, wetenschappers, ecologen, jongvolwassenen, onderwijsinstellingen, koren, musici en andere kunstenaars.

Bart Verhagen KLBart Verhagen, geboren in 1983 te Venlo, studeerde af als eerstegraads docent aan de Bacheloropleiding Docent Muziek in 2010. In 2012 en 2014 behaalde hij achtereenvolgend de Bachelor en Master Klassieke Zang aan het Conservatorium in Maastricht. Hij studeerde bij Frans Kokkelmans en Jon Thorsteinsson. Na deze opleidingen koos hij voor een vervolgstudie aan het Lichtenberger Instituut in Darmstadt. Ook werkt hij op regelmatige basis met Jard van Nes.
In het verleden is Bart als muziekdocent werkzaam geweest aan het Bonnefantencollege Maastricht en United World College Maastricht. Momenteel is hij als docent verbonden aan het Conservatorium van Maastricht waar hij verantwoordelijk is voor de lessen Basic teaching skills, Advanced teaching skills en Performance. Daarnaast heeft hij een bloeiende lespraktijk en geeft met regelmaat workshops en coaching aan koren in binnen- en buitenland. Als zanger (tenor) is hij nationaal en internationaal werkzaam, als solist en als koorzanger.