Zondag 23 juli - Vincent Houdijk: VIBRAFONISSIMO

VincentHoudijk klZondagmiddagconcert – 16.00 uur - Toegangsprijs € 10,-
Vincent Houdijk is onlangs verkozen tot Nederlands meest veelbelovend jazz talent en mocht dit vieren middels een uitgebreide landelijke tour met zijn band VinnieVibes. Het is niet gebruikelijk om de vibrafoon als solo instrument te benaderen, maar de vele concerten die Vincent Houdijk de afgelopen jaren heeft gegeven, zorgen ervoor dat dit binnen zijn mogelijkheden ligt. Vanuit de basis geschoold als klassiek slagwerker, gevolgd door een specialisatie op jazzvibrafoon, levert dit voor hem een enorme veelzijdigheid aan stijlen, technieken en uiteraard speelervaringen op. Het programma dat hij samenstelt is een combinatie van eigen werk en composities waarbij de elementen klassiek, wereldmuziek en jazz centraal zullen staan. Deze solo tournee heeft een centraal uitgangspunt: concerteren in concertlocaties met een adembenemende akoestiek! 

Vincent Houdijk 3 kl

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren:  of 06-29036526

PROGRAMMA

- Laura's Dream
- Nardis
- Question and Answer
- The Nearness of You
- Libertango
- Kerrara
- Bags' Groove
- Caravan

VINCENT HOUDIJK
Hij is een serieus persoon, maar aan de twinkeling in zijn ogen zie je dat hij vooral humor heeft en plezier uitstraalt, waardoor hij de mensen en de dingen ook luchthartig kan opvatten. Sinds Vincent Houdijk cursussen Vortex Healing volgde is hij zich bewuster geworden en hebben zijn inzichten zich vermeerderd. In zijn zienswijze draait alles om energie en haar helende werking. Ook in zijn bestaan als musicus speelt dit een essentiële rol, want energie is overal, alomvattend.

Houdijk ('s-Hertogenbosch, 1981) onderscheidt zich met zijn specialisatie als vibrafonist in de jazz en van deze exclusiviteit geniet hij. In Nederland is alleen Frits Landesbergen bekend als bespeler van dit instrument en bij hem studeerde Houdijk. Ook bij de internationaal vermaarde Mike Manieri volgde hij een serie lessen. Het is een aanzienlijke stap naar 2016, het jaar waarin hij royale erkenning krijgt als belangrijkste talent van het moment met de uitverkiezing als Young VIP. De gezamenlijke jazzprogrammeurs in Nederland geloofden heilig in de opkomende kwaliteiten van de vibrafonist, hoewel die al een aardige carrière achter zich had.

Als Young VIP toerde Houdijk uitgebreid door het land. Tacticus als hij is, zorgde hij ervoor dat hij zijn livealbum Vortex dan kon presenteren, te beginnen in het hoofdstedelijke Bimhuis. Het album en de bijbehorende tour zijn een voorlopig hoogtepunt van zijn band VinnieVibes, waarin gelijkgestemde geesten bijeenkomen. vincent houdijk 2 klEerder speelde hij succesvol met Wouter Hamel, Kyteman, Eric Vloeimans, Bart Wirtz, Sean Jones en Mathilde Santing. Bijzonder is de samenwerking met het Metropole Orkest, dat hem geregeld inschakelt bij projecten. Vortex bevat inspiraties uit vele hoeken, en kan gekarakteriseerd worden als fusionjazz met sterk persoonlijke en hedendaagse elementen, zonder egotripperij maar mét democratische waarden, veel melodie en puntigheid. Houdijk zet een stevig, diep geluid neer met energiek en bezield spel, waarbij hij er blijk van geeft dat hij de tijdgeest verstaat en ook het publiek emotioneel kan raken.

Als docent vibrafoon aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam ontwikkelde hij een speciale lesmethode, waarom hij internationaal wordt gewaardeerd. Dat geldt eveneens zijn activiteiten als creatief directeur van de Stichting Percussion Friends, die slagwerkers uit alle mogelijke windstreken opleidt en voorbereidt op een vervolgstudie en een professionele carrière in al haar facetten. Houdijk heeft een duidelijke visie op deze zaken, naast een opmerkelijke muzikaliteit. Die twee hoeven elkaar niet in de weg te zitten, maar vormen integendeel een mooi, compleet palet. Houdijk is inmiddels niet zo aanstormend meer, zijn
talent is echter houdbaar.
- door: Jan Jasper Tamboer

Recensies
"...Het staat vast dat we de komende jaren nog veel gaan horen van Vincent Houdijk, want niet alleen de muzikale kwaliteit maar ook het speelplezier is groots..."
- door: Cyriel Pluimakers, JazzEnzo Magazine
"...Houdijk betoonde zich een virtuoos, die met twee, maar meestal vier stokken dansend achter zijn instrument de ene na de andere geweldige solo speelde..."
- door: Gerard Hoekmeijer, Stichting Nieuw en Diep