Historie in kort bestek

Convent des CelitesDe geschiedenis van de Cellebroeders gaat terug tot 1360, toen zij zich vestigden in de wijk Tweebergen aan de Brusselsestraat. Hun kapel stamt uit 1512. Na secularisatie in 1797 heeft de kapel verschillende functies gehad, o.a. bank van lening, garage en kunstenaarsatelier. De Broeders van de Beyart redden de kapel en herstelden hem in oude luister. In 1995 werd het beheer overgenomen door Stichting Cellebroederskapel.

Gewelvenkelder van oude Cellebroedersklooster herontdekt

waterput heel kleinkapel voor sloop heel kleinDe Cellebroederskapel in het hartje van Maastricht maakte deel uit van een veel groter kloostercomplex, waar de Cellebroeders sinds de middeleeuwen woonden en zieken verzorgden. Vanwege de vervallen staat is dit klooster in de jaren vijftig van de vorige eeuw gesloopt. Alleen een waterput en een stukje muur van de voormalige kloosterbrouwerij in de tuin van de Broeders van de Beyart en een gevelsteen in de gymzaal van de Aloysiusschool zijn overblijfselen. Tenminste, dat was de veronderstelling!

Viering van het 500-jarig bestaan

Logo DefDendrochronologisch onderzoek van de nokbalk van de kapel heeft aangetoond dat de boom waaruit deze nokbalk is gemaakt in 1511 is gekapt. Omdat hout dat te droog is niet meer kan worden bewerkt was het aannemelijk het bouwjaar van de kapel in 1512 te plaatsen. Dit is met veel luister gevierd in juni 2012 met een tweetal jubileumvieringen, nieuwe verlichting en de uitgave van een boekje in de reeks Maastricht Silhouet. 

Bekijk het interview op TV Limburg.

De Cellebroeders en hun kapel

Jac van den BoogardLezing over de Cellebroeders en hun kapel, uitgesproken door de historicus Jac van den Boogaard ter gelegenheid van de viering van het 500-jarig bestaan van de Cellebroederskapel tijdens de jubileumviering op 9 juni 2012.

 

Zoektocht naar zandloper geslaagd

Joseph LahayeHet bestuur van de stichting Cellebroederskapel heeft via de rubriek 'Wie helpt' in Dagblad de Limburger een oproep geplaatst voor een antiek ogende zandloper, die past in de nis bij de ingangsdeur. De 92-jarige Joseph Lahaye bracht uitkomst.