Zoektocht naar zandloper geslaagd

Joseph LahayeHet bestuur van de stichting Cellebroederskapel heeft via de rubriek 'Wie helpt' in Dagblad de Limburger een oproep geplaatst voor een antiek ogende zandloper, die past in de nis bij de ingangsdeur. De 92-jarige Joseph Lahaye bracht uitkomst.

 

Cellebroederskapel-059
In de Cellebroederskapel zit rechts naast de ingangdeur een nis. Broeder Orestes, die namens de Broeders van de Beyart de kapel beheerde, heeft om die nis te vullen een doodshoofd op maat geboetseerd en daar bij de tekst 'Cogita Mori' (Gedenk te sterven) geplaatst.

We kregen op die doodskop veel commentaar, omdat mensen hem niet feestelijk en zelfs een beetje angstaanjagend vonden. Het vermoeden is dat oorspronkelijk een zandloper in de nis heeft gestaan om de duur van de gebeden bij te houden. In protestantse kerken was zo'n zandloper (in een grotere maat) vaak een wapen tegen langdradige dominees.

Het bestuur van de stichting Cellebroederskapel heeft vervolgens via de rubriek 'Wie helpt?' in Dagblad de Limburger een oproep geplaatst voor een antiek ogende zandloper, die past in de nis.

Frans LahayeDaarop reageerde Joseph Lahaye, oud horlogemaker en medewerker van glasfabriek Stella in Bosscherveld. Deze krasse grijsaard van 92 jaar (vroeger woonachtig in de Rechtstraat en nu in de Koepelhof en al 66 jaar lid van het Maastrichts Mannenkoor) is niet bepaald gespeend van humor: "Ik rook me kapot. Twee pakjes sigaretten per dag, maar het wil niet erg lukken!".

In vroegere tijden spaarde hij zandlopers. Zijn collectie van circa 1600 zandlopers staat nu in het Zandlopermuseum Glanenbrug in Enschede. Joseph Lahaye met verzamelingTussen de enkele stuks die hij nog in zijn kamer had staan, zat een houten exemplaar dat precies in de nis paste!

Ook voor een 'zandloper'mop draait Joseph Lahaye zijn hand niet om: Mijnheer pastoor vraagt aan de weduwe: "Wilt u uw man begraven of cremeren?" De weduwe antwoordt: "Cremeren en dan de as in een zandloper. Dan komt hij eindelijk eens in beweging!"