Bezoek een van de meest verborgen monumenten van Maastricht

10
Presentatie met rondleiding en kop koffie - op afspraak of op woensdag om exact 15.00 uur (na telefonische aanmelding)
 
Verras uw gasten met de bezichtiging van dit pareltje van laatgotiek (bijv. als tussenstop tijdens een langere stadswandeling of als onderdeel van een bedrijfsuitje. Een van de meest verborgen monumenten van Maastricht. De Cellebroeders verzorgden de pestlijders in Maastricht. Hun kapel heeft als enige in Maastricht de ongeschonden en originele middeleeuwse gewelfschilderingen.

Een bezoek duurt circa 45 minuten en omvat ontvangst met koffie, een korte presentatie en bezichtiging van de kapel. Uitbreiding van een groepsrondleiding met vlaai, lunch, lezing en/of orgelconcert is mogelijk. 

Download de folder.
 
De laatgotische middeleeuwse Cellebroederskapel kent een bewogen geschiedenis. Van convent van de Cellebroeders tot bank van lening, garage, kunstenaarsatelier en bouwval. In de vorige eeuw herstelden de broeders van de Beyart de kapel in oude luister. Tegenwoordig  wordt de kapel multifunctioneel gebruikt en is populair als trouwlocatie en concertpodium.
 
De kapel zelf is een kleurig pareltje van laatgotiek met unieke ornamenten, middeleeuwse grafitti en als een van de weinige gotische kerken voorzien van de originele middeleeuwse plafondschilderingen. De kapel beschikt over een monumentaal historisch orgel.
 
Afbeelding1Dit relatief onbekende monument in de Maastrichtse binnenstad is woensdag om 15.00 uur zonder afspraak te bezoeken, daarbuiten alleen op afspraak.
 
Een bezoek duurt circa 45 minuten en omvat ontvangst met koffie, een presentatie en bezichtiging van de kapel.

John Eijssen
Uitbreiding is mogelijk met
• vlaai van beste vlaaienbakker van Maastricht
• lunch
• lezing over de rijke geschiedenis van de kapel en de Cellebroeders.
• lezing over tal van andere historische Maastrichtse onderwerpen (zie hieronder)
• orgelconcert
Kosten: op aanvraag.

Info & reserveringen
of 06-22360604

Bezoekadres: Cellebroederstraat 4, 6211 PK  (poort naast Brusselsestraat 58) op vijf tot tien minuten loopafstand van Vrijthof en Markt.

Lezingen

Lezingen kunnen op maat en op aanvraag voor u worden samengesteld en zijn doorgaans multimediaal. Mogelijkheden o.a.:
selexyzDe bewogen geschiedenis van de Cellebroeders en hun kapel
• Herbestemming van kerken in Maastricht
slevrouwePetrus Regout
• Maastricht: stad van pelgrimage en devotie door de eeuwen heen
• Een halve eeuw stad in verandering
• Feest in Maastricht
• Slevruikes van Maastricht
 
JacJac van den Boogard, bestuurslid van Stichting Cellebroederskapel, studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Nijmegen, Rome en Amsterdam. Zijn specialisaties zijn Italiaanse kunst- en cultuurgeschiedenis, Limburgse sociale- & culturele geschiedenis en Maastrichtse kunst- en cultuurgeschiedenis. Al drie decennia is hij met veel plezier als docent verbonden aan diverse culturele- en onderwijsinstellingen.corry klein
www.jacvandenboogardcultuurproducties.nl
 
Corry de Koster was 15 jaar secretaris van Stichting Cellebroederskapel, en is medeauteur van het boekje in de reeks Maastricht Silhouet dat werd uitgebracht ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van de Cellebroederskapel in 2012.